Pahenemisvaiheen tunnistaminen

Jos aaltomaista MS-tautia sairastavalla henkilöllä ilmenee uusia oireita tai jos aikaisemmat oireet pahenevat ja palaavat vähintään 24 tunnin ajaksi, kyseessä on niin kutsuttu pahenemisvaihe. Myös vanhat oireet, jotka ilmenevät eri osassa kehoa kuin ennen, saattavat olla merkki pahenemisvaiheesta.

Pahenemisvaiheessa oireita kehittyy useiden tuntien ja päivien aikana ja ne voivat jatkua muutamasta päivästä aina useisiin kuukausiin ennen laantumistaan.

Pahenemisvaiheita kutsutaan myös oirejaksoiksi tai relapseiksi. Toisinaan saatat kuulla alan ammattilaisten käyttävän myös ilmausta "kohtaus", "akuutti episodi", ”shuubi” tai "kliininen tapahtuma".

Mistä pahenemisvaiheen tunnistaa?

Kaikista pahenemisvaiheista, myös lievistä tapauksista, tulisi raportoida mahdollisimman pian joko omalle lääkärillesi tai MS-hoitajallesi.

Toisinaan saattaa kuitenkin olla hankalaa tietää, mitkä oireet liittyvät pahenemisvaiheen puhkeamiseen – erityisesti jos tautisi on diagnosoitu vasta hiljattain. Sinulla saattaa esiintyä esimerkiksi tasapainohäiriöitä tai väsymystä remission aikana, mutta nämä aika ajoin aktivoituvat oireet eivät välttämättä merkitse uutta pahenemisvaihetta.

Varmista asia keskustelemalla lääkärisi tai MS-hoitajasi kanssa. Kannattaa ehkä myös pitää kirjaa oireista ja merkitä ylös, milloin oireita on esiintynyt, kuinka kauan ne kestivät ja miten ne vaikuttivat sinuun. Tästä saattaa olla hyötyä keskustellessasi hoitohenkilökunnan kanssa.

"Vaikka pahenemisvaiheiden oireiden tunnistaminen voi olla aluksi hankalaa tai jopa stressaavaa, se muuttuu ajan myötä helpommaksi, kun tulet sinuiksi sairautesi kanssa", toteaa terveyspsykologian erikoispsykologi Clare Moloney. "Jonkin ajan kuluttua uskallat jo luottaa paremmin omiin vaistoihisi. Mitä paremmin tunnet sairautesi, sitä helpommaksi pahenemisvaiheiden oireiden tunnistaminen muuttuu. Rutiinien muodostuessa myös stressi helpottaa."

"Pahenemisvaiheet ja uusien oireiden ilmeneminen voi joskus olla huolestuttavaa ja pelottavaakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kehossasi tapahtuu monenlaisia asioita, eivätkä suinkaan kaikki niistä liity MS-tautiin. Jos pistät kaiken automaattisesti MS-taudin syyksi, se saattaa itse asiassa estää havaitsemasta johonkin aivan muuhun ongelmaan liittyvän oireen, jota olisi syytä tutkia tarkemmin."

"Mikäli vähänkin epäilyttää, keskustele lääkärisi kanssa, sillä pystyy auttamaan ja tukemaan sinua vaikeiden aikojen yli."

Miten pahenemisvaiheita hoidetaan?

Pahenemisvaiheet vaihtelevat voimakkuudeltaan lievästä vakavaan ja voivat ilmaantua yllättäen, mikä tekee MS-potilaan elämästä hankalasti ennustettavaa. Useimpien pahenemisvaiheiden hoito onnistuu kotona lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tuella. Vakavissa (akuuteissa) pahenemisvaiheissa saatat tarvita sairaalahoitoa.

MS-taudin hoidossa käytetään kahdenlaisia lääkevalmisteita:

  1. Itse sairauden hallintaan tarkoitetut lääkkeet. Näitä kutsutaan usein taudin kulkuun vaikuttaviksi lääkkeiksi, sillä niiden avulla pyritään vähentämään pahenemisvaiheiden esiintymistiheyttä ja hidastamaan MS-taudin aiheuttamaa toimintakyvyn heikkenemistä. Nämä lääkkeet on yleensä suunniteltu pitkäkestoiseen käyttöön.
  2. MS-taudin oireita lieventävät ja niiden hallintaa parantavat lääkkeet. Steroidien avulla voidaan hillitä tulehdusta, lyhentää pahenemisvaiheiden kestoa ja nopeuttaa toipumista. Niitä ei kuitenkaan yleensä suositella säännölliseen tai pitkäaikaiseen käyttöön. Kuntoutuksen ja muiden tukimuotojen, kuten fysioterapian, toimintaterapian ja ravintoneuvonnan avulla voidaan myös lieventää pahenemisvaiheiden vaikutuksia arjessa. Myös esimerkiksi kotiapu- ja työnvälityspalveluista voi olla apua pahenemisvaiheiden aikana sekä niiden jälkeen. Kysy lääkäriltäsi tai MS-hoitajalta lisätietoa omalla alueellasi saatavilla olevista palveluista.

Kaikki MS-tautia sairastavat eivät kaipaa mitään hoitoa pahenemisvaiheiden aikana, erityisesti jos kyseessä on vain lievä tapaus (joka ilmenee esimerkiksi raajojen puutumisena tai pistelynä). Keskustele lääkärisi kanssa siitä, mikä sinun tapauksessasi on parasta.

Mikäli sinun on todettu sairastavan MS-tautia, pohdi yhdessä lääkärisi kanssa, mitkä hoitomuodot olisivat sinulle mieluisimpia ja tehokkaimpia.

Valmistaudu tulevaan – tee suunnitelma seuraavan pahenemisvaiheen varalle

Taudin rauhallisen vaiheen aikana sinun kannattaa tehdä muutamia yksinkertaisia toimia, jotka helpottavat elämääsi seuraavan pahenemisvaiheen alkaessa. Alla ovat Anna Serlachiuksen suositukset:

  • Pidä lääkärisi tai MS-hoitajan nimi ja puhelinnumero puhelimesi lähettyvillä tai tallenna ne puhelimeesi siltä varalta, että tarvitset apua tai neuvoja. Varmista, että olet antanut nämä yhteystiedot myös perheellesi, ystävillesi, työnantajallesi ja lähimmille kollegoillesi, jotta he voivat tarvittaessa soittaa puolestasi.
  • Keskustele hoidoista lääkärisi kanssa, jotta teille kummallekin olisi selvää, mitä eri hoitovaihtoehtoja omalla asuinalueellasi on saatavilla ja mitkä niistä ovat sinulle mieluisimpia.
  • Pakkaa valmiiksi pieni henkilökohtaisten tavaroiden laukku siltä varalta, että joudut lähtemään sairaalaan.
  • Kirjoita luettelo käyttämistäsi lääkkeistä, (MS-taudin lisäksi myös muihin sairauksiin liittyvistä) sekä yleiskuvaus nykyisestä sairaudentilastasi. Pidä sitä mukanasi tai laita se sairaalakassiisi, jotta voit tarvittaessa näyttää sitä sairaalan tai ensiavun henkilökunnalle pahenemisvaiheen alkaessa.
  • Pyydä luotettavaa sukulaistasi tai ystävääsi soittamaan tarvittaessa esimerkiksi työnantajallesi pahenemisvaiheen ilmetessä ja varmista, että olet antanut hänelle tarvittavat puhelinnumerot.
  • Harkitse luotettavan perheenjäsenen tai ystävän pyytämistä lailliseksi edustajaksesi, jotta tämä voi edustaa sinua ja ilmaista toiveesi vakavan pahenemisvaiheen ilmetessä, jos et itse pysty vähään aikaan kommunikoimaan kunnolla.

Lisätietoa pahenemisvaiheista

Kysy lääkäriltäsi tai MS-tautiin erikoistuneelta hoitajalta, mistä voit saada lisätukea ja ohjeita pahenemisvaiheiden hallintaan.
Voit myös ottaa yhteyttä paikalliseen MS-yhdistykseen ja pyytää lisätietoja ja neuvontaa.

Tutustu seuraaviin osoitteisiin:

Neuroliitto
Terveyskirjasto