Paras hyöty lääkäristä

Lääkärisi tulisi olla ensisijainen kontaktisi, jos sinulla on lääkitykseesi liittyviä kysymyksiä tai huolenaiheita. Lääkärisi haluaa antaa tukea ja auttaa saamaan parhaan hyödyn lääkityksestä.

Miksi hyvä suhde lääkärisi kanssa on tärkeä

Hyvä potilas-lääkäri-suhde on hyvän terveydenhuollon perusta. Tutkimus on osoittanut, että potilaat, jotka ottavat aktiivisen roolin terveytensä hoitamisessa ja tekevät yhteistyötä lääkärinsä kanssa, ovat paitsi tyytyväisempiä saamaansa hoitoon, myös vähemmän huolissaan sairaudestaan ja tuntevat paremmin hallitsevansa hoitoaan.

Jos sinulla on hyvä suhde lääkäriisi, luotat häneen todennäköisemmin. Se merkitsee, että ilmaiset tuntemuksiasi rehellisemmin ja avoimemmin ja että sinulla on luottamusta esittää hänelle ne kysymykset, jotka todella haluat kysyä.

Olet myös rentoutuneempi, mikä merkitsee, että olet vähemmän ahdistunut ja paremmassa mielentilassa ottamaan vastaan uutta tietoa ja ymmärtämään sitä.

Miten voit muuttaa asioita

"On muutamia asioita, joita voit tehdä luodaksesi hyvän potilas-lääkärisuhteen ja auttaaksesi lääkäriäsi auttamaan sinua", terveyspsykologian asiantuntija Anna Serlachius kertoo.

  • Hanki tietoa sairaudestasi ja hoidostasi, jotta voit esittää olennaisia kysymyksiä ja ymmärtää vastaukset paremmin. Jos olet epävarma jostakin asiasta, pyydä lisätietoja.
  • Valmistaudu hyvin kaikille vastaanottokäynneille
  • Ole avoin ja rehellinen – lääkärisi voi auttaa sinua vain, jos hänellä on kokonaiskuva tilanteestasi. Älä unohda ilmoittaa hänelle mahdollisista haittavaikutuksista, niin että hän pysyy ajan tasalla voinnistasi.
  • Osallistu tilasi ja hoitosi seurantaan yhdessä lääkärisi kanssa. Tämä voi auttaa lääkäriäsi tunnistamaan ongelmia, jos niitä ilmaantuu, ja hoitamaan ne mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
  • Ota lääkkeesi määräyksen mukaisesti – paraskaan potilas-lääkärisuhde maailmassa ei auta, jos et noudata lääkärin ohjeita!

Usko itseesi

"Joskus voi olla vaikeaa luottaa lääkäriin niin paljon, että uskaltaa esittää kysymyksiä ja pyytää toistamaan tietoja. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lääkärisi on sinun puolellasi", Anna sanoo.

"Lääkärisi haluaa vain parasta sinulle ja terveydellesi, joten jos sinulla on pyyntöjä tai kysymyksiä, voit vapaasti lausua ne ääneen", hän sanoo. "Kokeile rentoutusharjoituksia ennen vastaanottoa, niin että ajatuksesi ovat kirkkaat, tai ota ystäväsi mukaan henkiseksi tueksi."

"Muista myös, että keskustelu aiheista, jotka ovat sinulle ehkä epämukavia, kuten ehkäisy ja seksi, ei ole lääkärillesi mitään uutta."

Tekniikoita, jotka auttavat sinua keskustelussa lääkärisi kanssa

Jos tunnet, ettet uskalla puhua lääkärillesi, näistä vinkeistä voi olla apua:

  • Tee itsellesi muistiinpanoja ennen vastaanottoa – kirjoita muistiin kysymyksiä, joita haluat esittää, mukaan lukien johdantolauseet (esim. "Haluaisin kysyä sinulta, miksi…" ja "Voisitko selittää minulle, miksi…").
  • Kokeile ystäväsi tai perheenjäsenesi kanssa roolileikkiä, jonka avulla voit harjoitella sanottavaasi.
  • Ota mukaasi muistiinpanosi – kuten päiväkirjasi – niin voit näyttää niitä lääkärillesi; niiden avulla on ehkä helpompi selittää asioita. 
  • Älä pelkää kyseenalaistaa lääkärisi päätöstä – ole mieluummin selkeä ja kohtelias kuin hyökkäävä. Kokeile jotain tällaista: "Ymmärrän mitä sanoit asiasta X, mutta mietin vain…"