Tukiryhmiä MS-potilaille

MS-tautia sairastaville tarkoitetut ryhmät voivat olla rauhoittumisen ja voimaantumisen paikkoja. "Näitä ryhmiä vetävät yleensä MS-yhdistykset, ja heidän tukensa tulee monenlaisissa muodoissa", kertoo terveyspsykologian asiantuntija Anna Serlachius.

"Asuinalueellasi toimii ehkä säännöllisesti kokoontuva ryhmä. Kysy ryhmistä lääkäriltäsi, etsi tietoa internetistä tai ota yhteyttä suoraan paikallisyhdistykseen. Myös internetissä on tukipalveluja, kuten keskusteluryhmiä tai verkkofoorumeja, joihin voit liittyä yleensä anonyyminä. Näissä voit hienolla tavalla saada hyötyä muiden kokemuksista ja jakaa myös oman matkasi MS-taudin kanssa säilyttäen silti yksityisyytesi.”

"Ajatusten ja kokemusten vaihtaminen muiden MS-tautia sairastavien kanssa voi olla voimaannuttavaa ja innostavaa. Muista kuitenkin, että jokaisen kokemus MS-taudista on erilainen – jos jollakulla toisella MS-tautia sairastavalla on haittavaikutuksia tai joitakin tiettyjä oireita, sinä et välttämättä saa niitä", Anna muistuttaa.

Avun pyytäminen MS-ryhmältä

MS-ryhmät ja -yhdistykset ovat tottuneet työskentelemään MS-tautia sairastavien kanssa – ne auttavat ihmisiä joka päivä monin tavoin ja haluavat auttaa sinuakin, jos vain pyydät.

"Ilmaise avuntarpeesi mahdollisimman täsmällisesti, jotta saisit parhaan hyödyn niiden voimavaroista", Anna kehottaa. "Jos pyydät apua joltakulta toiselta MS-potilaalta, muista, että hänen antamansa apu saattaa olla riippuvainen siitä, miten hän itse voi. Pyri aina tekemään toiselle vastapalvelus tai kertomaan, että olet käytettävissä, jos hän tarvitsee apua tulevaisuudessa."

Tietoa MS-taudista 

Internetissä on paljon hyvää, luotettavaa tietoa MS-taudista. Kannattaa aloittaa Neuroliitto. Toinen luotettava lähde on Terveyskirjasto.

Löydä oma MS-tukiryhmäsi

Alueelliset MS-yhdistykset tarjoavat paitsi paljon tietoa, myös tukiryhmiä, joissa pääset tapaamaan muita MS-tautia sairastavia. Yhdistyksen kautta voit saada mahdollisuuden jakaa tarinasi, vaihtaa neuvoja ja innostaa toisia tekemään arkielämästään mahdollisimman hyvää.

Pyydä lääkäriltäsi alueesi MS-yhdistyksen yhteystiedot tai katso ne Neuroliitto.