Perheen ja ystävien tuki

Ystäviesi ja perheen tuki voi vaikuttaa paljon siihen, miten tulet toimeen MS-tautisi ja hoitosi kanssa jokapäiväisellä tasolla", sanoo terveyspsykologian asiantuntija Anna Serlachius. Erityisesti hyvät ystävyyssuhteet ja perheen tuki voivat lievittää stressiä, jota krooninen sairaus joskus aiheuttaa.

Miten perhe ja ystävät voivat auttaa

Ystävät ja perhe ovat arvokas voimavara. He voivat tarjota laaja-alaista tukea, kuten muistuttaa lääkkeistä, olla seurana lääkärikäynneillä tai kuljetusapuna tai yksinkertaisesti vain kuunnella ja halata sinua, kun sitä tarvitset.

Miten pyytää apua

Huoli siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat

Joskus on vaikeaa säilyttää keskittyminen tavoitteisiin, erityisesti silloin, kun käytämme energiaa sen murehtimiseen, mitä muut meistä ajattelevat.

"Jos esimerkiksi otat ylimääräistä vapaata töistä kokeita varten tai huononemisvaiheen takia, saatat murehtia, mitä työtoverisi tai esimiehesi mahtavat ajatella", Anna sanoo. "Joidenkin ihmisten reaktioihin et voi vaikuttaa, joten keskity niihin ihmisiin, jotka välittävät eniten ja niihin, joihin voit vaikuttaa."

"Sinun on ehkä hyvä kertoa etukäteen sairaudestasi esimiehellesi ja henkilöstöosastolle, jotta he voisivat ymmärtää, miksi tarvitset ylimääräistä vapaata. Silloin he ovat myös paremmin valmistautuneita, jos satut tarvitsemaan lääketieteellistä apua työpaikalla."

"Jos sinulla on työtoveri, joka on myös ystäväsi, hän voi toimia sinulle kallisarvoisena peilinä tällaisena aikana."

"On aina hyvä tietää, että voit tarvitessasi pyytää apua – ja että sinulla on ympärilläsi ihmisiä, jotka haluavat auttaa", Anna sanoo.

"Usein perheenjäsenet ja ystävät haluavat auttaa, mutta eivät ole varmoja, miten tehdä se. Ehkä he ovat huolissaan siitä, että loukkaavat sinua tai ehkä he eivät yksinkertaisesti tiedä, millaista apua tarvitset", hän kertoo. "Niinpä sinun onkin tuiki tärkeää kertoa täsmällisesti, missä tarvitset apua ja missä et, jotta saat eniten hyötyä heidän tuestaan."

Eri ihmiset verkostossasi voivat paremmin tarjota tietyntyyppistä tukea kuin toiset. Tutkimus on esimerkiksi osoittanut, että perheenjäsenet voivat hyvin antaa tukea sairauden hallinnassa, kuten esimerkiksi muistuttaa lääkkeiden ottamisesta ja olla apuna lääkärikäynneillä. Ystävät ovat puolestaan tärkeä tuki fyysisissä aktiviteeteissä ja liikunnassa, kuljetuksessa sekä tunne- ja tietopuolisessa tukemisessa.

"Mieti, missä asioissa tarvitset apua ja kuka lähipiirissäsi sopisi parhaiten mihinkin tehtävään. Sinun auttamisesi on heille paljon helpompaa, jos he saavat tehdä jotain heille mieluisaa. Mieti esimerkiksi, kenelle sopisi parhaiten hakea lapset koulusta puolestasi, käydä päivittäisostoksilla tai tehdä vähän puutarhatöitä. Varmasti voit levollisin mielin luottaa siihen, että mitä todennäköisimmin he auttavat sinua mielellään.", Anna opastaa.

Entä työtoverit?

"On usein hyvä ajatus uskoutua läheiselle työtoverille ja kertoa hänelle sairaudestaan ja lääkityksestään,” Anna sanoo. "Kollegasi voi sitten tarvittaessa olla sinulle henkisenä tukena työpaikalla – erityisesti, jos tarvitset neuvoja ja tukea esimiehen kanssa keskusteluun." On kuitenkin viime kädessä oma valintasi, mitä ja kenelle haluat sairaudestasi kertoa.

Uusia ystäviä MS-yhteisöstä

"Joskus auttaa puhuminen jollekulle, joka ymmärtää, mitä käyt läpi. Ystävystyminen muiden MS-tautia sairastavien kanssa ja heidän ajatuksistaan ja kokemuksistaan ammentaminen voi olla innostavaa", Anna kertoo. "Puhuminen muiden samanlaisessa tilanteessa olevien kanssa myös muistuttaa sinua siitä, että et ole yksin ja että voit jakaa MS-matkasi heidän kanssaan", hän kuvailee. "Muista kuitenkin, että jokaisen kokemus MS-taudista on erilainen. Sairaus ja siihen käytettävät hoidot vaikuttavat ihmisiin eri tavalla, joten koeta olla huolestumatta tai stressaantumatta ystävän kokemasta haittavaikutuksesta tai pahenemisvaiheesta – et välttämättä joudu kokemaan samaa."
Täältä löydät lisätietoja yhdistyksistä ja tukiryhmistä MS-tautia sairastaville.