Hyödynnä tukiverkostoasi

Jokapäiväisessä elämässä on hyvä tietää, että sinulla on ympärilläsi hyvä tukiverkosto, joka jakaa kanssasi sekä hyvät että huonot hetket. Erityisen tärkeää tämä on, kun sairastat sellaista sairautta kuin MS-tauti.

MS-hoitajasi, lääkärisi, luotettujen ystävien ja perheen sekä muiden MS-tautia sairastavien tuki voi tehdä huonoista päivistä hiukan parempia ja hyvistä päivistä todella upeita.

"Oikeiden neuvojen ja tuen saaminen silloin, kun niitä tarvitset, voi vaikuttaa todella paljon siihen, miten selviydyt päivästä toiseen", sanoo terveyspsykologian asiantuntija Anna Serlachius. "Hyvät neuvot voivat olla voimaannuttavia; ne voivat lisätä luottamustasi ja helpottaa ahdistusta, jota saatat tuntea sairaudestasi ja hoidostasi."

"Kun sinulla on oikeat ihmiset ympärilläsi ja tiedät, mistä voit tarvittaessa saada lisää tukea, sinun on jälleen hiukan helpompi sopeutua uuteen hoitoon."

Verkkosivuillamme on paljon tietoa ja linkkejä, joiden avulla voit liittyä tukiverkostoosi – tänään ja tulevaisuudessa. Sivuillamme on seuraavat osiot:

  • Lääkärisi: Vinkkejä keskustelemiseen lääkärin kanssa, ohjeita siihen, miten saat parhaan hyödyn lääkärisi asiantuntemuksesta, ja neuvoja, miten saat kaiken irti vastaanottokäynneistäsi. 
  • Ystävät ja perhe: Miten hyödynnät parhaiten ystäviesi ja perheesi tuen (mm. miten pyydät apua ja miten tuot mukaan työtoverisi tähän asiaan).
  • MS-yhteisö: Miten hyödyt muiden MS-tautia sairastavien kokemuksista, ryhmiin liittyminen ja verkkofoorumien edut.

Innosta toisia!

"Kun sinulla menee hyvin, voi olla mahtava tunne jakaa onnistumisen kokemuksia toisten kanssa", Anna sanoo. "Se voi olla vain elämänilon jakamista ystävien ja perheen kanssa, mutta se voi merkitä myös hyvän vaiheen jakamista toisten MS-tautia sairastavien kanssa, jolloin voit innostaa heitäkin saamaan parhaan hyödyn hoidostaan."

Voit esimerkiksi liittyä MS-tukiryhmään, jossa voit jakaa kokemuksiasi. "Jos sinulla on hyvä vaihe, otat lääkkeesi määräysten mukaisesti ja teet arkipäivästäsi mahdollisimman hyvän, voit ehkä auttaa ja innostaa toisia tekemään samoin", Anna kertoo. "On varmasti hyväksi itsellesikin huomata, että voit vaikuttaa positiivisesti myös toisten ihmisten elämään."